Rostning kaffe DYI
Uppenbarelse
När jag försökte ta reda på vilket märke och hur jag skulle lösa problemet med kaffe på jobbet (snabbkaffe? Återvinningsbara kapslar?... Etc), snubblade jag över en youtube-video som sedan förändrade konceptet kaffe helt.
Färskhet är nyckeln (En snabbguide till att rosta kaffe hemmanedanför).
Alla (eller de flesta) fördelar och läkande egenskaper hos kaffe är baserade på kaffebönor som inte nödvändigtvis är färska. Men du kan smaka och lukta skillnaden, och vår kropp känner skillnaden också.
Ända sedan jag började rosta kaffe på egen hand kände jag en omedelbar förändring i mitt förhållande till kaffe.
Jag började med att köpa flera kända arabica-sorter som hade rimliga prislappar och slutade sakta köpa något annat än en enkel brasiliansk sort (Santos), med några få undantag och omvägar till liknande sorter.
Jag kände bara att dessa Santos-bönor är tillräckligt bra och, när de är ganska mörkrostade, efter att ha vilat några dagar, smakar de bra med min ödmjuka kaffe-outfit.
Stekning
Stekningsprocessen kräver värme och tid.
Om du tar utmaningen (ingen rädsla, den är inte stor) och försöker rosta ditt kaffe på egen hand, tar det bara en värmekälla och lite utrymme, där lite rök inte kommer att vara ett stort problem.
Hur utför jag tricket? Med en billig varmluftspopcornmaskin. Ingen stor grej, ingen egoboost för din sanning.
- Räkna med att agnarna flyger överallt (inte ett problem om du har en bakgård, annars behöver du ett nät eller på något sätt hålla agnarna inneslutna).
- Räkna med lite lätt brända satser och några satser som är ”stadsrostade”, ljusare rostning (jag gillar det mörkare faktiskt) än tänkt.
Men lärande är nyckeln. En kopp gröna bönor kostar några kronor men lärande är ovärderligt.
Det finns massor av information om hemstekt där ute på youtube (åtminstone tills någon börjar censurera detta också, av någon anledning) och på internet.
Det tar några minuter att rosta kaffe.
Principen är att applicera värme tills precis efter "första sprickan", det låter faktiskt lite som popcorn poppar, och du följer processen noga (du gör inte något annat)._cc781905-5cde-3194-bb3b- 136bad5cf58d_
När bönorna når önskad färg, precis efter det första poppet, eller sprickan, och förmodligen tidigare än den andra sprickan, som är mer skonsam och mer kontinuerlig, då är det dags att stoppa processen.
Såvida du inte vill att ditt kaffe ska bli "French Roast", väldigt mörkt eller bli bränt. Träkol smakar inte kaffe, och jag skulle inte heller tycka att det är särskilt hälsosamt.
Så stoppa processen i tid och förmodligen strax innan det börjar bli för sent, han?
Nästa steg är att låta bönorna svalna ett par timmar innan de läggs i en lufttät burk. Kaffet är som bäst efter flera timmar, ibland dagar, när bönorna har hunnit utveckla fylligare aromer.
Jag använder brasilianska kaffebönor, mest av sorten Santos, som (enligt mig) smakar bättre några dagar efter rostning. Vissa experter säger att vissa bönor mognar helt efter 2-3 veckor (!), vilket kan vara sant, men det kan också betyda att bönorna redan blivit inaktuella, och det kan vara ett knep att sälja gamla bönor till den ovetande allmänheten, vem skulle tro något.
Jag trodde det också, men jag lärde mig min läxa. Jag köpte en sats från ett expertrosteri och bönorna var allt annat än nyrostade.
I grosshandeln hittar du bönor som är mycket välbalanserade i smaken och väldigt jämnt rostade, liksom det totala motsatsen - absolut skräp. Men det gemensamma temat är att de flesta, om inte alla, bönor på hyllan har rostats för veckor sedan, om inte många månader sedan.
Om färskhet inte är ett problem för dig behöver du inte börja rosta på egen hand alls.
Jag tenderar att tycka att det är värt det - i allmänhet billigare, något mer arbete och några agnar som flyger runt, men alltid fräscha.
Gröna, råa bönor är en handelsvara. Bönorna kan stå på en sval, mörk plats i många månader. Vissa säger att de till och med blir bättre med tiden (genom den så kallade monsuneffekten).
Stekschema
Ta tiderna med en nypa salt - de gäller inte.
Tiden beror helt på din utrustning, temperatur, bönor...